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Q: What options can schools provide to help students meet credit requirements?

A: School systems should determine if students have demonstrated proficiency in the 
grade-level content and/or courses to award credit.  If it is determined that they have not, 
schools can provide options that can help students meet credit requirements via distance 
learning options, online coursework, written work packets, project-based learning, 
portfolios, or work-based learning (where current high school course standards align with 
a student’s job).  School systems also have an option to utilize online providers that have 
been vetted and approved as Course Choice providers by BESE. Supplemental Course 
Allocation (SCA) funds can continue to be used to pay associated course costs with these 
providers through June 30, 2020.

Frequently asked questions:

https://www.louisianabelieves.com/courses/supplemental-course-academy
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Frequently asked questions:

Q: What proficiency exam options are available for seniors?

A: There are no current waivers for proficiency exam requirements.  Proficiency exams 
administered in accordance with Bulletin 741 §2314 are still viable options for seniors to 
attain the necessary credits in order to graduate.  

Q: Will a student who has not completed the financial aid planning requirement be eligible 
to graduate?

A: The financial aid requirement is waived in that there is a hardship waiver option. Schools 
can maintain a list of those students and complete a hardship waiver.

https://www.louisianabelieves.com/docs/default-source/course-choice/lea-hardship-waiver-form-sample.pdf?sfvrsn=2
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Frequently asked questions:

Q: Must the school award a grade or can Pass/Fail options be utilized?

A: It is the decision of the local governing authority as to how to award credit. Bulletin 741 
§2302 Uniform Grading Policy has been modified to allow senior Carnegie units to be 
reported with a Pass/Fail option. If the Pass/Fail option is utilized for senior course credit, it 
must be awarded for the entire course Carnegie unit. Pass/Fail options are not calculated 
into the Grade Point Average (GPA) for the purpose of Taylor Opportunity Program for 
Students (TOPS) . The school must consult with students and parents through the Individual 
Graduation Plan (IGP) process to determine if Pass/Fail shall be used and how this may 
impact the TOPS GPA requirements.  
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Frequently asked questions:

Q: What if a student is enrolled in a dual enrollment course with a college or university?

A: Board of Regents is bringing a policy recommendation forward in April 2020 that will 
codify allowing a student to:

• continue the course via distance learning options through the higher education 
institution and earn credit when the course ends;

• opt for an “In Progress” designation and have until August 31, 2020, to complete the 
course and earn credit; or

• opt for an “Administrative Withdrawal” and exit the course with no credit and nothing 
posted to the official college transcript

• if it has been determined locally that a student has demonstrated proficiency in the 
requisite high school course content, schools may opt to switch the course to a regular 
high school course code and award credit without the dual enrollment credit on the 
higher education institution transcript. The dual enrollment credit can be earned at a 
later time
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Frequently asked questions:

Q: How do school systems determine class rankings or other honors if students are given 
alternative modes of instruction to earn credit?

A: The local governing authority determines how to calculate GPAs to determine local class 
rankings and any other type of student local honors status. Local Pupil Progression Plan 
requirements in RS 17.24.4 have been suspended.


